Ülkemizde ve dünyada günden güne artan trafik nedeniyle yüksek ağırlıklara sahip olan taşıtların asfalt kaplama yüzeyinde oluşturduğu tekerlek izleri, ondulasyon ve bozulmalar artış göstermektedir. Bu artışa keskin bir şekilde değişen iklim koşulları da eklendiğinde sıcak asfalt kaplamalarını daha sağlam bir hale getirmek için farklı çözümler gündeme gelmiştir. Bu kapsamda modifiye asfalt kullanımı elverişli bir çözüm olarak ön plana çıkmaktadır.
Yol üst yapımı için kullanılan asfalt çimentosunu çeşitli iklim koşullarında dayanıklı bir hale getirmek ve performansını arttırmak için polimer olarak adlandırılan kimyasal maddelerle asfalt çimentosu özellikleri arttırılmaktadır. Bu iyileştirme işleminin sağlanması için ise plastomer ya da elastomer tipindeki polimer kullanılmaktadır. Bu kapsamda modifiye bitüm üzerine etkisi sağlanan faktörler ise şu şekildedir:
Üretim teknikleri ve şartları,
Kullanılan katkı maddelerinin miktarı ve tipi,
Asfalt çimentosunun yapısal ve kimyasal özelliklerinin kullanılacak olan polimer ile uygunluk derecesi. Bu faktörler oldukça önemlidir ve uyulması gerekmektedir. Uyulmadığı takdirde çeşitli problemler oluşabilmektedir.
Modifiye Asfalt Neden Kullanılır?
Modifiye asfalt kullanım nedenleri nelerdir sorusu kapsamında pek çok detay bulunmaktadır. Bu detaylar şu şekildedir:
Tekrarlı yükler için mukavemeti ve korumayı arttırmaktadır. Dolayısıyla güvenlik açısından oldukça önemlidir.
Polimer modifiye bitüm yol kaplamaları için yorulmaya ve tekerler izlerine karşın dayanıklılığı arttırmaktadır. Dolayısıyla bozulmalar önlenebilmektedir.
Asfalt çimentosu kapsamında servis sıcaklığının aralığı genişlemektedir. Bu bağlamda sıcaklık değişimine karşı hassaslığı azaltmaktadır ve yumuşama noktasını yükselterek kırılganlık noktasını düşürmektedir.
Adhezyon iyileştiği zaman bozulma ve yaşlanmada yavaşlama göstermektedir.
Kırılma ve deformasyonlara karşılık olarak mukavemeti artırmaktadır.